Meld je aan voor de LBL nieuwsbrief Trends, ontwikkelingen en praktijkcases in de wereld van content marketing. Lees verder »

Craftsmen in content

Video marketing

Video kijken is het nieuwe online lezen. Het heeft een grote praktische toepasbaarheid en de informatie beklijft eenvoudig. Hierdoor kan video marketing een effectieve manier zijn om je boodschap aan de man te brengen.

De voordelen van video marketing

Steeds meer bedrijven maken gebruik van video marketing omdat aan de inzet van video veel voordelen zitten. Allereerst is het kijken van video’s gemeengoed geworden en groeit het kijkerspubliek nog dagelijks. De cijfers liegen er niet om: in 2014 keken 11,2 miljoen Nederlandse online video en werden gemiddeld per kijker 271 (!) video’s per maand bekeken. Per maand besteedden we per kijker gemiddeld 18,4 uur aan online videos.

Deze populariteit is deels te verklaren doordat video beter in staat is om emotie over te brengen dan geschreven tekst en complexe vraagstukken op een toegankelijke manier toe te lichten. Ook verhoogt video de vindbaarheid online, omdat zoekmachines voorrang geven aan video. Bovendien wordt video makkelijk gedeeld via social media, waardoor het een enorm bereik kan realiseren.
Bekijk ons portfolio video

Nadeel: video overload

De populariteit van video heeft ook een groot nadeel: inmiddels is er een overload aan video online. In 2014 werd er per minuut 300 uur video geüpload op YouTube. Om daartussen op te vallen, moet je video aanjagen via andere kanalen. Zonder die extra aandacht is de kans klein dat het wordt opgepikt.

Partnerships op weblogs, een edit-post op Facebook of Instagram, verspreiding via Twitter, de video toevoegen op de eigen website, een video met Layar, QR of AR toevoegen aan print: als je weet waar de doelgroep zit, dan weet je vaak ook waar en hoe je de video het beste kunt verspreiden.

Basisregels voor video marketing

Hoewel de aanpak voor video marketing per bedrijf verschillend is, zijn er enkele uitgangspunten die voor elke video gelden:

  • De basisregel voor alle communicatie en dus ook voor video: zorg voor goede content. Als het verhaal dat wordt verteld niet goed is, kijken mensen de video niet af en gaan ze hem ook niet delen.
  • Er worden zo veel video’s geüpload dat het moeilijk is om op te vallen. Probeer onderscheidend te zijn, bijvoorbeeld door je te focussen op een niche.
  • Houd het kort. Probeer je boodschap helder en bondig over te brengen.
  • Zorg voor kwaliteit. Een video hoeft er echt niet altijd gelikt uit te zien, maar de video moet wel met zorg gemaakt worden. Denk ook na over de uitstraling van je merk en de uitstraling van de video. Een enorm gelikte, dure video van een budgetmerk komt niet authentiek over.
  • Zorg voor kwantiteit. Wil je een uitgebreider verhaal vertellen? Knip die dan op in meerdere, korte video’s. Zo kun je je doelgroep op meerdere moment bereiken.
  • Denk goed na over de distributie. Je hebt niks aan een mooie video als deze je doelgroep niet bereikt. Bepaal dus vooraf waar je je video gaat plaatsen, wanneer je dat doet en hoe je de doelgroep attendeert op de video.
Goede video nodig?

Bekijk al onze diensten

Video experts

Dit zijn onze video experts! Bekijk al onze experts

Gerelateerde blogs