Nederlands Openluchtmuseum
Podcasts

Luisterverhalen uit de Nederlandse geschiedenis

Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis van Nederland? Dan is het zeker de moeite waard de podcastseries van het Nederlands Openluchtmuseum te beluisteren!

Met veel plezier hebben we gewerkt aan de productie van ‘Kleine geschiedenis, grote verhalen’ (2021) en ‘Als muren konden praten’ (2023). Vanuit LBL adviseerden we over het concept, lazen we mee met de scripts en verzorgden we de technische productie (opnames, edit en sounddesign). Beide series zijn te beluisteren via je favoriete podcastapp.

Kleine geschiedenis, grote verhalen

In de podcastreeks ‘Kleine geschiedenis, grote verhalen’ bestaat elke aflevering uit een gesprek tussen een conservator van het museum en een expert van buiten het museum. Samen wisselenze kennis uit en verkennen ze belangrijke en invloedrijke onderwerpen, ook aan de hand van bijzondere objecten in het museum.

Zo ‘bezoek’ je de kleine vissersdorpjes rondom het IJsselmeer, leer je al luisterend meer over de krotwoningen in de grote steden en over de rol van kleding in de verschillende maatschappelijke klassen van weleer. Omdat het in 2021 precies 70 jaar geleden is dat de eerste Molukkers voet zetten op Nederlandse bodem, wordt dit stukje van onze geschiedenis ook intensief besproken. Op de website van het Openluchtmuseum kun je verdiepende informatie lezen over het onderwerp en de besproken objecten bekijken.

2. Als muren konden praten

Bijzonder leuke samenwerking met historicus en journalist Martine van der Veer die op onderzoek uit gaat naar de geschiedenis van een vakantiehuis in Warnsveld. Als stille getuige van de Tweede Wereldoorlog zit het huisje vol verhalen. Het huisje is te bezoeken in het Nederlands Openluchtmuseum.

Vanuit LBL hebben we voor alle afleveringen de edit en het sounddesign gedaan op basis van de door Martine gemaakte audio-bestanden.