Gemeente Nijmegen
Schuldhulpverlening toegankelijk maken

Open over geldzorgen

Mensen met schulden praten niet graag over hun zorgen. Ze voelen schaamte en denken vaak dat ze het alleen moeten oplossen. Terwijl daardoor de problemen alleen maar groter worden. Van de 12.800 Nijmegenaren met een laag inkomen, hebben er veel (grote) schulden. Maar slechts 3.000 tot 3.500 huishoudens met schulden worden bereikt door instanties. In een brede publiekscampagne wil de Gemeente Nijmegen mensen met beginnende schulden en hun sociale omgeving bereiken en oproepen het gesprek aan te gaan over hun geldzorgen.

Op basis van ervaringen

De campagne richt zich primair op Nijmegenaren met schulden en hun sociale omgeving. Ook willen we ondernemers met beginnende schulden aanspreken. We schakelden daarom de hulp in van mensen die zelf geldzorgen hebben (gehad). Aan de hand van interviews en een focusgroep kregen we goede inzichten in de problematiek. Daaruit bleek dat de sociale omgeving een belangrijke stimulans is voor het zoeken van hulp. Net als de behoefte aan rust en een persoonlijke aanpak. De campagne communiceert daarom een positieve boodschap:

Geldzorgen? Samen komen we eruit.

Echte verhalen in beeld

De campagne is langlopend. Het eerste jaar lag de focus op awareness, waarbij de communicatiestrategie geënt was op situaties die herkenbaar zijn voor de doelgroep. Denk aan: ‘Niet meer bang voor post’, ‘Gewoon de trein kunnen pakken’ en ‘Geen stress bij het pinnen’. Inmiddels is de campagne uitgebreid met echte, persoonlijke videoverhalen van mensen uit de doelgroep die hulp hebben gezocht. Zij vertellen over hun situatie en reageren op stellingen en vragen die de maatschappij vaak stelt aan mensen met schulden. De vervolgcampagne heeft de duidelijke oproep:

Geldzorgen? Laten we erover praten.

‘We hebben erg fijn samengewerkt met LBL. Een creatief bureau dat bereid is een stapje extra te zetten en met slimme adviezen komt.’
- Vera Nijhuis, senior adviseur communicatie Gemeente Nijmegen

Communicatievraag? Samen komen we eruit.

_V1D8344
Marieke Haafkes

Digitaal Strateeg & Accountmanager Gemeente Nijmegen

ook interessant

BPD

Gebiedsontwikkelaar BPD werkt in Arnhem aan een nieuw stoer stuk stad aan de Rijn, waar wonen, werken en leven samenkomen: Cobercokwartier. Voor en vooral mét BPD zetten wij deze bruisende nieuwe plek op de kaart bij Arnhemmers met…

Bekijk case