Vivare
Interne communicatiecampagne

Inzicht en draagvlak

Vivare is de grootste woningbouwcorporatie uit Arnhem en omstreken. Met zo’n 55.000 huurders zorgt de organisatie voor betaalbaar en fijn wonen, ook voor mensen met een kleinere portemonnee. Om deze taak goed te kunnen vervullen moet de organisatie ook zichzelf blijven doorontwikkelen, bijvoorbeeld met verschillende IT-systemen. De organisatie heeft LBL gevraagd een interne communicatiecampagne te ontwikkelen om iedereen, – van servicemonteurs tot klantexperts, van wijkbeheerders en vastgoedadviseurs tot HR- en communicatieadviseurs – mee mee te krijgen in het werken met de nieuwe systemen. 

In zo’n omvangrijk proces is communicatie over het wat, hoe, waarom en wanneer van deze verandering cruciaal. We ontwikkelden een campagneplan dat alle collega’s van Vivare op de hoogte brengt van wat er staat te gebeuren, wanneer het hen raakt en wat zij aan eigen inzet en voordeel kunnen verwachten.

 

Ambassadeurs

Om de verschillende nieuwe IT-systemen effectief te laten zijn, moeten ze begrepen en omarmd worden door degenen die ermee werken. Nut en noodzaak van de ingrijpende verandering moeten duidelijk zijn. Daarom kozen we voor een opvallende, consistente, heldere en positieve communicatie-aanpak, waarin medewerkers zelf de hoofdrol hebben. Een kleine groep medewerkers vanuit diverse plekken binnen de organisatie informeert en enthousiasmeert de overige medewerkers. We stelden met Vivare een groep ambassadeurs samen die fungeren als de ‘gezichten’ van de campagne. Speciaal voor hen organiseren we maandelijkse bijeenkomsten met een afsluitende borrel. Om met elkaar ervaringen rond het IT-project te delen en samen naar oplossingen te kijken voor eventuele problemen of onduidelijkheden.

Roze troon

Om de ruim tweehonderd andere medewerkers te stimuleren regelmatig de dynamische online projectomgeving te bezoeken voor updates en het stellen van vragen, bestaat de campagne uit een structurele berichtgeving op intranet (vaste rubrieken), via een nieuwsbrief en posters met QR-code op diverse locaties op de werkvloer (waaronder de toiletten). Om de campagne extra zichtbaarheid te geven, lieten we een knalroze troon maken: een knipoog naar de naam van het IT-project (KING) én een echte eye catcher voor selfies. Deze troon vormt ook het center piece in foto’s van afdelingen waar een – grote of kleine – mijlpaal binnen het project is behaald.

Eigen stijl

Vanwege het grote belang voor de kwaliteit van de dienstverlening straks, is alle communicatie rond het project need-to-know. Daarom is het wenselijk dat items over het project direct eruit springen en opvallen tussen andere interne berichten. Om die reden – en omdat het project een aantal jaar loopt – ontwikkelden we een eigenwijze campagnestijl, die sterk aansluit bij de huisstijl van Vivare, maar er nét even uitspringt.

 

Overtuigen met interne communicatie?

_V1D9215
Simon Korthout

Communicatiestrateeg

ook interessant

TenneT

De samenwerking tussen hoogspanningsnetbeheerder TenneT en LBL is de afgelopen jaren flink geïntensiveerd. Maakten we eerst vooral videoregistraties van grote projecten, inmiddels ondersteunen we TenneT in meerdere disciplines: employer branding, contentmarketing, omgevingscommunicatie, interne communicatie –…

Bekijk case